Νέα & Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου για τη βράβευση της δράσης «Στρατηγικές Ενίσχυσης της Επικοινωνίας των Επαγγελματιών Υγείας με τους Ηλικιωμένους Χρήστες των Υπηρεσιών Υγείας»

 

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο βραβεύτηκε από τον οργανισμό Quality Net Foundation, στις 12 Δεκεμβρίου 2023 στην τοποθεσία Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για τη δράση με τίτλο «Στρατηγικές Ενίσχυσης της Επικοινωνίας των Επαγγελματιών Υγείας με τους Ηλικιωμένους Χρήστες των Υπηρεσιών Υγείας», λαμβάνοντας το Bravo Sustainability Dialogue & Awards. Το Quality Net Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 1997 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία μιας Βιώσιμης Οικονομίας – Κοινωνίας που αναπτύσσεται με περιβαλλοντική ευαισθησία και κοινωνική συνοχή. Το Bravo Sustainability Dialogue & Awards αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν και προωθούν ένα βιώσιμο Μέλλον, οι οποίες υλοποιούνται στη χώρα μας απόφορείς, επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες για το Θεσμό Βravo Sustainability Dialogue and Awards μπορείτε μα βρείτε εδώ: http://tinyurl.com/433xsp94

Η Βράβευση αφορούσε τη μεταδιδακτορική έρευνα με τίτλο «Δημιουργία εργαλειοθήκης για τους επαγγελματίες υγείας για τη βελτίωση των δεξιοτήτων ανίχνευσης και ενίσχυσης της εγγραμματοσύνης των ηλικιωμένων σε θέματα υγείας» της Δρ Αρετής Ευθυμίου υπό την εποπτεία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Δρ Αργυρούλας Καλαϊτζάκη που πραγματοποιήθηκε από το Νοέμβριο 2020 έως και το Μάρτιο 2023 στο Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ. Η μεταδιδακτορική έρευνα έλαβε χρηματοδότηση από το ΕΛΜΕΠΑ.

Το Βραβείο παρέλαβαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Δρ Αθανάσιος Μαλάμος μαζί με την Δρ.  Ευθυμίου Αρετή.

Η δράση αφορά στη δημιουργία μίας σειράς εργαλείων που στόχο έχουν την βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας και περαιτέρω, την βελτίωση της εγγραμματοσύνης σε θέματα υγείας των ηλικιωμένων χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Ηλικιωμένα άτομα με χαμηλό επίπεδο εγγραμματοσύνης σε θέματα υγείας δυσκολεύονται να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν την πληθώρα των ιατρικών πληροφοριών που λαμβάνουν, συχνά οδηγούνται σε παρανοήσεις και παραπληροφόρηση και τελικά στην ανάπτυξη αβάσιμων θεωριών και λανθασμένων πρακτικών σχετικά με την υγεία τους. Η ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου εγγραμματοσύνης έγινε ακόμα πιο επιτακτική την περίοδο της πανδημίας, οπότε υπήρχε ανάγκη ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο του παρόντος έργου, η βελτίωση του επιπέδου εγγραμματοσύνης και η ενδυνάμωση των ηλικιωμένων χρηστών επιτεύχθηκε μέσω της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας σε επικοινωνιακές και άλλες δεξιότητες.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της βράβευσης παρακάτω:

 

Φωτογραφικό υλικό

 

 

ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η παρούσα έρευνα αφορά στην αξιολόγηση της Ψηφιακής Εγγραμματοσύνης Υγείας. Πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο δημιουργίας μίας εργαλειοθήκης (Toolkit) για την ανίχνευση και ενίσχυση της Εγγραμματοσύνης Υγείας για τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με ηλικιωμένα άτομα.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από την Επιστημονικά Υπεύθυνη, Επ. Καθηγήτρια, Δρ Αργυρούλα Καλαϊτζάκη, τον Επ. Καθηγητή, Δρ Μιχάλη Ροβίθη  και  τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Αρετή Χριστίνα Ευθυμίου,  υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής  (QoLLab) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας,  της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Συνολικά θα χρειαστεί να απαντήσετε 10 ερωτήσεις για τη χρήση του διαδικτύου για την υγεία, 40 ερωτήσεις για την Ψηφιακή Εγγραμματοσύνη Υγείας και 16 ερωτήσεις για τη Εγγραμματοσύνη Υγείας. Στην αρχή της φόρμας θα ζητηθούν δημογραφικά στοιχεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν συνολικά και μόνο για τους σκοπούς της έρευνας.

Η συνολική της διάρκεια της συμπλήρωσης δεν είναι πάνω από 15’ .

Η συμμετοχή σας στην έρευνα είναι εθελοντική. Είστε ελεύθεροι να αποσύρετε οποιαδήποτε στιγμή εσείς επιθυμείτε τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα.

Το link της έρευνας μπορείτε να το βρείτε εδώ

Συνέδρια και ημερίδες για την Εγγραμματοσύνη Υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο

  • Ημερίδα “Υγιής και Ενεργός γήρανση: Πολιτικές, προσκλήσεις και προτεραιότητες”  υλοποιείται από την η Περιφέρεια Κρήτης, Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας στις 4 Οκτωβρίου 2022 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας. Στην ημερίδα παρουσιάζουν ερευνητές, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες υγείας. Ανάμεσα στα θέματα εντάσσεται και η παρουσίαση της εργαλειοθήκη για την εγγραμματοσύνη υγείας για τους επαγγελματίες υγείας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα ζωντανά μέσω Youtube

 

  • Ημερίδα με  θέμα “Εκπαιδευτικά εργαλεία για τη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας ευάλωτων ομάδων”, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Ζoom, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 10:00-12:30 στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων – iHERE (Digital HEalth liteRacy Education for vulnerable groups) και MIG-DHL(Development of a training program for improving Digital Health Literacy of migrants). Στο πλαίσιο της ημερίδας η Δρ Αρετή Ευθυμίου, εκπροσωπώντας το Εργαστήριο Ποιότητας Ζωής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου θα παρουσιάσει την εργαλειοθήκη ενίσχυσης των γνώσεων για την Εγγραμματοσύνη Υγείας και των δεξιοτήτων των Επαγγελματιών υγείας που εργάζονται με ηλικιωμένα άτομα και τα προγράμματα eLILY.

 

  • Ημερίδα για την Ψηφιακή Εγγραμματοσύνη Υγείας από το  τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών προγραμματίζεται για τις 22 Σεπτεμβρίου 2022, 9.30-13.00,  στο αμφιθέατρο του τμήματος (Αίθουσα 1ου ορόφου, Παπαδιαμαντοπούλου 123-Αθήνα) στο πλαίσιο του προγράμματος eLILY2

 

  • Η 2η ημερίδα για την Εγγραμματοσύνη Υγείας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 21 Ιουνίου 2022, στο ξενοδοχείο Poseidonia, στη Λεμεσό, Κύπρος με συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος  eLILY2 που στοχεύει στην ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων Ψηφιακής Εγγραμματοσύνης Υγείας των Νοσηλευτών που εργάζονται με ηλικιωμένα άτομα.

 

 

 

Συνέδρια για την Εγγραμματοσύνη Υγείας

 

Πρεσβευτής της Βιώσιμης Ανάπτυξης το Εργαστήρι της Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του ΕΛΜΕΠΑ

Το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής,  QoLab,του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, συμμετείχε ως «Πρεσβευτής Βιώσιμης Ανάπτυξης», για το 2022, στον ετήσιο διάλογο του θεσμού «Bravo», που αναπτύσσει το QualityNet Foundation, με κύριο στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση και  εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη χώρα μας.

Το εργαστήριο υποστηρίζει τους στόχους του κοινωνικού διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τη συμμετοχή του στις ακόλουθες δύο (2) πρωτοβουλίες:

  • Δημιουργία εργαλειοθήκης για τους επαγγελματίες υγείας για την βελτίωση των δεξιοτήτων ανίχνευσης και ενίσχυσης της εγγραματοσύνης των ηλικιωμένων σε θέματα υγείας

Στόχος της πρωτοβουλίας αποτελεί η ενίσχυση των γνώσεων των επαγγελματιών για την Εγγραμματοσύνη Υγείας (ΕΥ) ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν και να ενδυναμώνουν ηλικιωμένα άτομα που δυσκολεύονται να αξιολογήσουν πληροφορίες/υπηρεσίες και να πάρουν αποφάσεις για την υγεία τους.

Ειδικότεροι στόχοι είναι:

  1. Η διερεύνηση των αναγκών των επαγγελματιών υγείας (νοσηλευτών, ιατρών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων) σχετικά με την επικοινωνία τους με ηλικιωμένα άτομα με χαμηλή ΕΥ και τις οικογένειές τους.
  2. Η ανάπτυξη μίας εργαλειοθήκης (εκπαιδευτικές ενότητες και φόρμες αξιολόγησης) που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας .
  3. Η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας και των δεξιοτήτων τους για την αναγνώριση και τη διαχείριση του χαμηλού επιπέδου ΕΥ των ηλικιωμένων .
  4. Η ανάπτυξη εγκυροποιημένων εργαλείων μέτρησης της Ψηφιακής Εγγραμματοσύνης Υγείας και της αυτό-αποτελεσματικότητας στην επικοινωνία,
  5. Η ενδυνάμωση των ηλικιωμένων χρηστών υπηρεσιών υγείας με χαμηλό επίπεδο εγγραμματοσύνης υγείας
  6. Η ενδυνάμωση του φορέα που απασχολεί τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να υιοθετήσει πρωτόκολλο που ευνοούν την καλύτερη επικοινωνία και κατά συνέπεια η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε ηλικιωμένα άτομα

 

  • Πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων που διαβιούν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), “Όχι, πια μόνοι!»

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και στόχος της είναι η προαγωγή ενός υγιούς και ενεργού γηράσκοντος πληθυσμού μέσω:
α) δράσεων που απευθύνονται στους ηλικιωμένους που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων της Περιφέρειας Κρήτης (ψυχοκοινωνική και νοητική ενδυνάμωση, βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ενίσχυσης της λειτουργικότητάς τους και αντιμετώπιση της μοναξιάς και αποφυγή της κοινωνικής τους απομόνωσης) β) δράσεων επικαιροποίησης των γνώσεων και των επαγγελματικών δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στις δομές αυτές (σε βέλτιστες πρακτικές φροντίδας, πρώιμης διάγνωσης και ενδυνάμωσης της αυτοφροντίδας των ηλικιωμένων).

 

Κάθε χρόνο ο θεσμός «Bravo» αναπτύσσει έναν κοινωνικό διάλογο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, το «Bravo Sustainability Dialogue Awards 2022», σημείωσε «ρεκόρ» συμμετοχών: 363 πρωτοβουλίες συμμετείχαν στον Ετήσιο Κοινωνικό Διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, από 193 συμμετέχοντες Οργανισμούς που προέρχονται από το κοινό των Επιχειρήσεων, των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών της Κοινωνίας Πολιτών και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Οι συμμετέχουσες πρωτοβουλίες αποτελούν τη βάση του Ετήσιου διαλόγου ο οποίος αναπτύσσεται με τις επιστημονικές επιτροπές του Θεσμού, οι οποίες αποτελούνται από 170 μέλη και με την ενεργή συμμετοχή περισσότερων από 16.000 Ενεργών Πολιτών οι οποίοι ενημερώνονται και καταθέτουν τις απόψεις τους για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται με στόχο την υποστήριξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Αντίστοιχα, στο «Bravo Schools 2022», στον σχολικό διαγωνισμό για τους Παγκόσμιους Στόχους,   συμμετείχαν 22.000 μαθητές με 650 σχολικές προτάσεις από σχολικές μονάδες όλης της χώρας, οι οποίοι κατάφεραν να ενεργοποιήσουν  περισσότερους από  30.000 ενεργούς πολίτες. (μέλη οικογενειών και άτομα από τις τοπικές κοινωνίες).

Συμμετοχή στο θεσμό Bravo sustainability dialogue & awards

Βοηθήστε μας να ξεχωρίσει η ερευνητική μας δουλειά στο θεσμό Bravo sustainability dialogue and awards!!
Ψηφίστε την πρωτοβουλία του Quality of Life Lab του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου!!

Ψηφίστε εδώ

 

Διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την Εγγραμματοσύνη Υγείας 2022

Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο για Επισκέπτριες/τες Υγείας, το Σάββατο, 16 Απριλίου 2022, 10.00-14.00

 

 

 

 

 

 

Συνεχίζονται με επιτυχία τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την Εγγραμματοσύνη Υγείας 26 Ιανουαρίου 2022 και 3 Μαρτίου 2022.

Εώς σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας και έχουν εκπαιδευτεί στις έννοιες τις εγγραμματοσύνης Υγείας και σε δεξιότητες απλής επικοινωνίας συνολικά 82 επαγγελματίες υγείας.

Οι επαγγελματίες υγείας προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και ειδικότητες (Γιατροί, Νοσηλευτές, Βοηθοί Νοσηλευτή, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Επισκέπτες Υγείας)

Σε συνέχεια των σεμιναρίων, οι επαγγελματίες μπορούν να συμμετέχουν στην πιλοτική φάση της εργαλειοθήκης με τη χρήση τριών εργαλείων για ένα διάστημα δύο μηνών στο πλαίσιο της εργασίας τους. Ομάδες εστιασμένης συζήτησης ακολουθούν για τη βελτίωση του υλικού.

Εώς σήμερα, δύο ομάδες εστίασης έχουν πραγματοποιηθεί ως αποτέλεσμα των εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Επόμενες εκπαιδεύσεις προγραμματίζεται διαδικτυακά για 30 Μαΐου 2022 και 2 Ιουνίου 2022 στο πλαίσιο εκπαιδεύσεων του ΕΔΔΥΠΠΥ για την άνοια σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα ή  εάν σας ενδιαφέρει η οργάνωση διαδικτυακού σεμιναρίου μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email: healthliteracy.hmu@gmail.com

 

 

 

Διενέργεια Πιλοτικής εφαρμογής της Εργαλειοθήκης για την Εγγραμματοσύνη Υγείας για Επαγγελματίες Υγείας

Με μεγάλη χαρά επαγγελματίες Υγείας έδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή της Εργαλειοθήκης με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων για την Εγγραμματοσύνη Υγείας, καθώς και των λεκτικών και γραπτών δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΑΠΗ Δήμου Βέροιας, και η κ. Άννα Τσίτση και κ. Ελισάβετ Πασχαλίδου αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και οργάνωσαν μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης τόσο των ηλικιωμένων όσο και των συναδέλφων τους.

 

 

 

 

 

 

Εκπαιδευτικά Σεμινάριο Εγγραμματοσύνης Υγείας για Επαγγελματίες Υγείας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα σεμινάρια για την Εγγραμματοσύνη Υγείας σε Επαγγελματίες Υγείας που εργάζονται με ηλικιωμένα άτομα στις 20, 27 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου 2021. Συνολικά 40 συμμετέχοντες διαφορετικών ειδικοτήτων (Ψυχολόγοι, Ιατρικές ειδικότητες, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νοσηλευτές, Εργοθεραπευτές) έλαβαν μέρος. Από αυτούς τους συμμετέχοντες 10 Επαγγελματίες Υγείας συνέχισαν και στο στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής της εργαλειοθήκης.

 

Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια

Στο πλαίσιο της Συνάντησης των επαγγελματιών υγείας των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια του ΕΔΔΥΠΠΥ, παρουσιάστηκε η δημιουργία της Εργαλειοθήκης για την ενίσχυση και αναγνώριση της Εγγραμματοσυνής Υγείας από τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με ηλικιωμένα άτομα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 8 Οκτωβρίου 2021.

 

 

Global Health Literacy Summit 2021

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Εγγραμματοσύνη Υγείας ξεκίνησε  διαδικτυακά στις 3-5 Οκτωβρίου 2021.

Στη διάρκεια του συνεδρίου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σήμερα στις 5 Οκτωβρίου τη δημιουργία εργαλειοθήκης για ενίσχυση των δεξιοτήτων Εγγραμματοσύνης Υγείας των επαγγελματιών που εργάζονται με ηλικιωμένα άτομα!!

Σύντομα η παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά!!

 

 

SAVE THE DATE!! Ημερομηνία διεξαγωγής εκπαιδευτικού σεμιναρίου

  ΔΗΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ

M-POHL NETWORK ενημερωτικό φυλλάδιο 8

Το δίκτυο M-POHL έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εκπροσώπων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχο έχει να προωθήσει σε νομοθετικό επίπεδο την Εγγραμματοσύνη Υγείας.

Στο τελευταίο ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε το δίκτυο, μπορείτε να βρείτε ενημέρωση σχετικά με τη δημουργία του HLS19  καθώς και συνέδρια για την Εγγραμματοσύνη Υγείας για το 2021.

Μπορείτε να διαβάσετε το φυλλάδιο εδώ.

 

Ανακοίνωση διεξαγωγής εκπαιδευτικού σεμιναρίου

Στο φυλλάδιο μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί για τους επαγγελματιες υγείας που εργάζονται με ηλικιωμένους χρήστες υπηρεσιών υγείας. Ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Webinars

Δεν υπάρχει πρόσφατη ανακοίνωση